Gađenje

Da li ste se zapitali šta vam se to gadi?

Kakva je to emocija  gađenje?

Gađenje je osnovna, instintkivna emocija vezana za preživljavanje. Ima ulogu da nas zaštiti od nečeg opasnog, neke opasne supstance koju bi mogli da unesemo u organizam i da se otrujemo.

Praćeno je mučninom i povračanjem. Ove telesne reakcije su važne, jer na taj način učimo naše telo da je nešto opasno i da ono instinkivno deluje tako da nas zaštiti i izbaci to iz sebe.  Da toga nema, da se samo sve svodi na mučninu, ne bismo naučili lekciju. Osećaj mučnine možemo i da prevaziđemo i ignorišemo. Mučninu i povraćanje ne možemo.

Kako je nastalo gađenje?

Bebe se gade nove hrane. Kako deca rastu i razvijaju se, osećaj gađenja se prenosi i na objekte i na druge ljude. Bojeći se da deca ne progutaju neki šraf ili bubu,  pauka ili glistu, roditelji ih uče da su neki predmeti  i životinje opasni, pa im viču bljak, fuj, ne to.

Kasnije se tokom socijalizacije taj odnos ka nečemu prljavom ili toksičnom se  prenosi i na ljude. Ljudi koji su prljavi, higijenski zapušteni ili bolesni, izazivaju u nama gađenje. Bojimo se da nas ne „zaraze“.

Da li ste se onda zapitali zašto vam se neka osoba gadi? Ona koja  lepo izgleda, čista je i uredna, ali se vama ipak diže želudac na nju? Šta je to toksično u njoj, što se bojite da će se preneti na vas ako komunicirate ili se družite sa njom?

Razmislite koje su to njene lične, životne vrednosti koje su opasne za vas i ugrožavaju vaše emotivno, mentalno i fizičko  zdravlje.

Više o radu sa emocijama možete naučiti na radionicama.

Literatura: Knjiga  Emocije, Zoran Milivojević