Mehanizmi odbrane 2
Prvi koji je povezao telo, njegov oblik, izgled i držanje sa psihom, bio je Vilhelm Rajh. (Aleksandar Loven, Džon Pijerakos, Barbara Brenan su, na različite načine, nastavili njegov rad). Kroz svoja proučavanja i rad sa ljudima, Rajh je došao do pet osnovnih karakternih struktura, odnosno mehanizama odbrane, i to su:

  • šizoidni
  • oralni
  • mazohistički
  • psihopatski
  • rigidni.

Ovi mehanizmi odbrane vezani su za proces sazrevanja i razvoj čakri, kojih na telu ima sedam.

Svaka čakra u sebi sadrži svoju prirodnu snagu, ali i slabost koja sprečava njenu aktivnost, narušava zdravlje i identitet.

Mehanizmi odbrane 2
 

Priroda prve čakre (smeštene u oblasti perineuma - između polnih organa i anusa) jeste opstanak, i poruka glasi: „Ja postojim”. Slabost  je strah.

Priroda druge čakre (smeštene u donjem delu karlice - iznad stidne kosti) jeste „Ja osećam”. Slabost je krivica

Priroda treće čakre (solarni pleksus - oblast stomaka i dijafragme) jeste „Ja činim”. Slabost je stid.

Priroda četvrte čakre (smeštene u predelu srca) jeste „Ja volim”. Slabost je tuga.

Priroda pete čakre (smeštene u predelu štitne žlezde) jeste „Ja govorim”. Slabost je laž.

Priroda šeste čakre (smeštene između obrva) jeste „Ja vidim”. Slabost je iluzija

Priroda sedme čakre (smeštene na temenu) jeste „Ja razumem”. Slabost je vezanost.

Mehanizmi odbrane 2

Naš život se, prema vedskoj filozofiji, razvija u ciklusima od 7 godina. Da li se sećate priča kako nam je svaka 7. godina krizna?  To je zato što se na svakih 7. godina  završava jedan ciklus i počinje novi. Svaki novi ciklus započinje strahom.

Ciklusi po kojima se krećemo su: strah, osećanja, proaktivnost, harmonija, filozofija, mudrost i duhovnost. Za svaki ciklus imamo po jednu dominantu čakru, centar energije, koji upravlja našim psihološkim svojstvima. Čakre, moćni vrtlozi energije, služe nam kao sredstvo za prenošenje životne energije i komunikaciju. Kada su otvorene, naša komunikacija i razmena sa okolinom teku glatko. Kada su blokirane, štetno utiču na naše zdravlje i psihu.

U prvoj čakri puštamo koren. Klijamo kao seme i povezujemo se sa majkom zemljom, svojom biloškom majkom, puštamo korenje i stvaramo vezu sa svojim precima, plemenom. Iz te veze crpimo snagu i hranu za život. Ko ne pusti koren, npr. usled traume, ostaje „zamrznut I neuzemljen” i razvija šizodinu karakternu strukturu.

Kroz drugu čakru istražujemo i otkrivamo svet čula. Upijamo ono što doživljavamo iz svoje okoline i to unosimo u sebe. Time razvijamo ili osećaj ispunjenja i zadovoljstva, ili prazninu i bol. Tako gradimo odnos ka sebi i procenjujemo da li smo dovoljno dobri i vredni ljubavi, važni, vredni poštovanja i podrške. Ako nismo osetili zadovoljstvo, razvijamo oralnu karakternu strukturu.  

Kroz treću čakru istražujemo spoljašnji svet i stvaramo svoj odnos ka njemu. Ako ne razvijemo osećanja u  drugoj čakri,  nećemo uspeti da se povežemo treću čakru, i uspostavimo komunikaciju sa okolinom. Ostaćemo povučeni u svoj unutrašnji svet.

U četvrtoj čakri javlja se potreba za  povezanošću, prihvatanjem i ispoljavanjem sebe. Tako razvijamo samopouzdanje. Ako se u tom periodu stvori trauma, tada se razvija psihopatska karatkerna struktura. Takvoj osobi biće veoma teško da se ispolji, jer ne zna ni šta treba da ispolji.

Ono što doživljavamo unutar sebe, sve što se dešava kroz donje čakre, iznosimo u naše okruženje u petoj čakri posredstvom komunikacije i kreativnosti. Sve ono što se dešavalo u razvoju donjih čakri utiče na naš način govora i kvalitet slušanja. Ako je peta čakra blokirana, razvijamo rigidni mehanizam odbrane.

Mi najčećše nemamo samo po  jednu karakternu strukturu, sto posto izraženu u nama, već miks nekoliko razlićitih struktura. 

Šesta i sedma čakra nemaju definisan mehanizam odbrane, ali su i one ukratko prikazane na kraju teksta. 

Mehanizmi odbrane 2
 

Prva čakra i šizoidni mehanizam odbrane

Šizoidni mehanizam odbrane javlja se kao posledica straha kada je ugrožen opstanak.

Kako nastaje?

Šizoidna struktura nastaje kao posledica traume u ranom periodu života: prenatalnom, tokom rođenja ili prvih meseci života. Razlozi za to su razni, pretnja abortusom, neželljeno dete, težak poroođaj, teška situacija u kojoj se majka nalazila i sl.

Dete u takvoj situaciji upija veliki strah iz okruženja. Da bi se zaštitilo, zamrzava strah tako što stvara energetski blok u svom telu. Dete veruje da će zaustavljanjem svoje životne energije izbeći opasnost i sačuvati život.

Koje su posledice?

To zaustavljanje energije stvara veliki unutrašnji rascep, oko kojeg se kasnije gradi ceo život.

Stvara se obrazac „Svet je opasno mesto”.

Kako izgledaju takve osobe?

Takve osobe su u oblacima, imaju tanke noge i glavu nagnutu na jednu stranu. Neuzemljene su i nepovezane. Nemaju vezu sa svojom instinktivnom prirodom i svojim željama i potrebama.

Kako to prevazići?
Da bi to prevazišli i ostvarili se, potrebno je da  „puste koren”, da ponovo pokrenu životnu energiju u sebi i suoče se sa strahom. Za njih je važno da nauče da žive u sadašnjem trenutku, da priznaju sebi da osećaju strah i suoče se sa njim. Da prihvate da imaju prošlost, da istraže poreklo straha i razreše ga. Time jačaju samopouzdanje i prihvataju budućnost.

Prava priroda i pozitivan stav prve čakre je „Ja postojim. Ja pripadam.” 

Druga čakra i oralni mehanizam odbrane

Oralni mehanizam odbrane javlja se kao posledica nedostatka pažnje, nege, podrške ili prihvatanja.

Kako nastaje?

Nastaje kada je neka potreba dugo vremena bila neispunjena. Na prvom mestu javlja se nedostatak hrane i strah od gladi. Kod takve dece se najčešće dešavalo da ostanu gladna prilikom dojenja, neispunjena i nepovezana sa majkom. Pored hrane, može da se radi i o nekoj drugoj potrebi, kao što su: žeđ, menjanje pelena ili nedostatak dodira, prisustva roditelja i ljubavi.

Koje su posledice?

Detetu se stvara osećaj da nije voljeno, nije željeno, nije dovoljno. Potrebe tada dovode do neželjenih emocija, koje treba izbeći.

Stvara se obrazac „Opasno je pokazivati svoje potrebe i osećanja drugima, treba ih skrivati u sebi. Zato neću ništa ni tražiti”.

Tako dete odbacuje svoje potrebe i nauči da živi sa idejom da mu je bolje kad je samo i kada ništa ne traži. Najveća i najčešće nesvesna čežnja ovakve osobe jeste podrška i kontakt. Ovaj mehanizam odbrane blokira prirodni tok emocionalne i seksualne energije u telu i onemogućuje osobama sa ovakvim mehanizmom da se otvore prema drugima. Ovakve osobe vole da izvlače energiju iz drugih ljudi kako bi doživele ispunjenje i zadovoljstvo. Kada je to zadovoljstvo uksraćeno, umesto njega se javljaju zavisnosti - zavisnost od hrane, droge, alkohola, seksa itd.

Svima nama, pa i osobama sa ovim mehanizmom potrebno je da osećamo da smo vredni pažnje i ljubavi.

Pozitivan stav je „Ja sam dovoljan” .

Kako izgledaju takve osobe?

Ovakva osoba je bespomoćno dete, najčešće pogurenih ramena.

Kako to prevazići?
Da bi to prevazišli, potrebno je, u trenutku kada se osećaju bespomoćno, da se suoče sa strahom, besom, prazninom i tugom koju nosi oralna stuktura.  

Treća čakra i mazohistički mehanizam odbrane

Mazohistički mehanizam odbrane javlja se kao posledica kontrole od strane roditelja.

Kako nastaje?

Ovaj mehanizam nastaje kad jedan ili oba roditelja previše kontrolišu dete. Doživljavaju ga kao deo sebe. Istovremeno mu pružaju puno ljubavi, ali ga i kontrolišu i tako slamaju volju deteta i njegovu potrebu za individualnošću. Takvoj deci nije bilo dozvoljeno da se izraze, morala su da se potčine.

Koje su posledice?

Dete razvija osećaj stida, potkopava samopoštovanje, ličnu moć, aktivnost i radost. Svoju energiju usmerava unutra, protiv sebe.

Takva deca nauče da trpe, da udovoljavaju drugima i guše sopstveni impuls, želju i volju. Tako se javlja i rascep i spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta deteta: spolja se potčinjava, a iznutra pruža veliki otpor i ćutke se protivi. Duboko u sebi žude za slobodom, ali nemaju hrabrosti da je zatraže. Fizički svet je zatvor u kome je zabranjena bilo kakva samostalnost. Bespomoćno stanje koje često vodi u zbunjenost, neodlučnost i depresiju.

Stid blokira životnu energiju kod ovakvih osoba i njenu transformaciju u akciju. Spontanost i autentičnost se zadržavaju unutra. Ovakvo dete ulaže puno snage da zadrži impuls  da ne izađe na površinu. Što je stid veći, to se dete bespomoćnije oseća.

„Život je težak, i tu se ništa ne može” - to je obrazac ovakve osobe.

Kako izgledaju takve osobe?

Tako nastaje jedan od najkompleksnijih blokova koji prouzrokuje veliku unutrašnju tenziju i pritisak. Ovo se često ogleda u nabijenom fizičkom telu, velikoj „tvrđavi” u abdominalnom pojasu, bilo u obliku masnog tkiva, bilo u vidu nabijenih mišića.

Zbog česte kritike ili negiranja njegove želje i volje, istrajni karakter ogromnu količinu energije koristi da zaustavi svoj impuls... jer „zašto i pokušavati, kad nema šanse da dobijem to što hoću?” Ovo uverenje postaje glavni način pristupa životu. Velika količina negativnosti, a pasivno stanje unutrašnjeg suprotstavljanja, dovodi do toga da ove osobe mrze svet oko sebe, da jadikuju i pokušavaju da  poraze svakoga ko želi da im pomogne.

Kako to prevazići?
Ključno za ovaj karakter je da otkrije gde i kako poražava sebe i zaustavlja svoj život. Ono što su nekad drugi radili, oni sada rade sami sebi, a toga nisu ni svesni.

Potrebno im je mnogo intimnog bezbednog prostora da izraze svoju samodovoljnost.

Uz postizanje samopouzdanja osećaj nemoći se transformiše u moć izbora, veru u sebe i ličnu inicijativu. Javlja se potreba da se iskorači izvan svojih granica i da se svojom voljom oblikuje stvarnost.

Četvrta čakra i psihopatski mehanizam odbrane 

Psihopatski mehanizam odbrane javlja se kao posledica kontrole i izdaje od strane roditelja.

Kako nastaje?

Ove osobe su se nalazile između dve vatre. Morali su da biraju stranu između dobrog i lošeg roditelja. Najšeće ih je taj dobar roditelj za koga su se borili na kraju izdao. Pobeđivanje je bilo jako važno.

Koje su posledice?

Ljubav i tuga su vezani za ovu čakru. Slabost je izdaja. Ove osobe se osećaju izdano i doživaljavaju život kao bojno polje. Često preuzimaju na sebe više nego što mogu da izdrže, jer su tako naučeni od malena. Na taj način kontrolišu duge. Čak i kad je to opasno po njihovo zdravlje, odriču se ličnih potreba jer smatraju da drugačije ne bi opstali. Žure ispred vremena da urade sve što moraju. Često u komunikaciji navode na bitku i svadju, da dokažu da onaj drugi nije u pravu.

Tada se susreću sa besom što su prevareni, što im je rađeno iza leđa, što  jednostavno život nije bio pravedan i istinit. Osećaju duboki osećaj bezvrednosti i bola. Naučili su da im niko nije potreban i da sve mogu sami.

Mehanizam „odbaciću te pre nego što ćeš ti odbaciti mene” daje osećaj moći i zaštićenosti, osećaj sigurnosti. Žive u uverenju da moraju da budu vođe.

Kako izgledaju takve osobe?

Fiziološki su obično zdravi i radiće dok ne padnu ili ih srce ne izda. Pošto nose teret na leđima, moguće je da ih bole leđa I zglobovi.

Kako to prevazići?

Za ove osobe je neophodno da se osećaju bezbedno i da prestanu da kontrolišu druge. Potrebno je da nauče da veruju sebi.
Put isceljenja za ovaj karakter je veoma postepen. Potrebno je da shvate da zemlja nije bojište, već mesto za bliskost sa drugim ljudima.

„Bezbedan sam, dobrota je u meni.” Nema takmičenja. Sa ovakvim osobama se nemojte takmičiti. Pustite ih da pričaju. Izbegavajte kontakt očima i gledajte u zemlju. Moraju da osete da ih slušate.   

Kada su prihvaćeni i voljeni od drugih bez uslova, tada mogu da prihvate sebe.

U odnosima, razumevanjem osobe, umesto osuđivanjem, automatski je prihvatamo i otvaramo srčanu čakru za ljubav prema njoj bez zahteva i ograničenja. 

Mehanizmi odbrane 2
 

Peta čakra i rigidni mehanizam odbrane

Rigidni mehanizam odbrane javlja se kao posledica negiranja ružne i neprijatne strane života.

Peta čakra vezana je za komunikaciju i kreativnost. Karateristike pete čakre su istine i laži. I to pre svega istina prema samom sebi.

Kako nastaje?

Porodice ovih osoba su najčešće funkcionisale tako da se forsira pozitivna strana života. I ako su se u porodici dešavale svađe, problemi, ujutru su se svi ponašali kao da se juče ništa nije desilo. Vodilo se računa da se deca uče da se lepo obuku, peru zube, doručkuju na vreme i sl.

Fokusirani su na očuvanje savršenstva svoje pojave. Karakteriše ih odsustvo autentičnosti. Lepo se oblače i trude se da imaju savršenu porodicu. Takođe se trude da sve na poslu rade savršeno. Traume pete čakre se manifestuju u dvostrukim porukama, verbalnom zlostavljanju, preteranom kritikovanju, tajnama (pretnje ako se kaže nešto), autoritativni roditelji („nemoj da mi odgovaraš!”).

Koje su posledice?

Spoljašnji svet je savršen, unutrašnji, psihološki se negira. Drži se pod kontrolom spoljašnje okruženje kako bi se očuvala iluzija savršenstva.

Kao rezultat nebalansirane pete čakre, organi u ovoj oblasti takođe slabe tokom vremena: poremećaji u oblasti vrata, ušiju, glasa, stegnute vilice, problemi sa tiroidnom žlezdom, bronhitis.

Kako izgledaju takve osobe?

Imaju zdravo i uravnoteženo fizičko telo. Lepo se oblače i često pričaju sa vama automatski, Izbegavaju kontakt očima. 

Kako to prevazići?
Važno je da izađu iz negiranja i da izraze svoja unutrašnja osećanja.

Kroz petu čakru ono što doživljavamo unutar nas, iznosimo u naše okruženje posredstvom komunikacije i kreativnosti. Sledi nekoliko primera međusobne povezanosti pete čakre sa donjim čakrama: kontrakcija u telu (prva čakra) ograničiće petu čakru. Nedostatak osećanja učiniće glas mehaničkim, dok će previše otvorena treća čakra učiniti glas dominirajućim. Da bi nastao zvuk, neophodan je vazduh; stoga, ako je grudni koš stegnut, glas neće imati punoću. Vazduh donosi pročišćenje.

Ohrabrenje je tako važno za sve nas.

Nedostatak energije u petoj čakri manifestovaće se kroz slabašni  glas, strah od pričanja, teškoću da se osećanja pretoče u reči, stidljivost, slab osećaj za ritam.

Previše energije u petoj čakri se odražava u preteranom pričanju, slaboj sposobnosti slušanja, dominirajućem glasu, prekidanju drugih u govoru. Ovaj scenario se često dešava kao posledica odrastanja u porodici gde su glasovi drugih bili prejaki, tako da smo odlučili sledeće: ako hoću da se izborim za svoje pravo glasa, moram da vičem da bi me čuli.

Šesta i sedma čakra

Ostale dve čakre nemaju definisan mehanizam odbrane, ali njihova snaga i slabosti izgledaju ovako:

Šesta čakra ima dva načina odbrane - potiskivanje i odvajanje od sebe.

Šesta čakra postaje zatrpana „zamrznutim" slikama  iz prošlosti koje nismo uspeli da obradimo i integrišemo kao iskustvo koje nam se desilo.Znog toga se gubi kontakt sa realnošću. Ova zamrznuta slika kreira našu sadašnjost, a time i  budućnost.

Radom na traumi, kroz telo, emocije i razumevanje dolazi do razvoja 6. čakre, unutrašnjeg vida, intuicije, mašte, simboličkog razmišljanja i psihičkih sposobnosti.

Šesta čakra se može  negovati razvijati meditacijom, crtanjem, vizalizacijom i na razne druge načine, ali prvi rezultati se dobijaju tek nakon što se oslobodi traume. 

Sedma čakra takođe ima dva načina odbrane - vezanost ili odbacivanje

Prirodno da smo vezani za porodicu, decu, partnera, prijatelje, ciljeve i  sl. Kada smo vezani za nešto ili nekoga, a patimo, dobro bi bilo to istražiti i preusmeriti, jer to drži našu energiju izvan nas. Kada se tvrdoglavo držimo nečega i mislimo da sve znamo, zaustavljamo protok informacija i izbegavamo lični rast i razvoj. Ukopani smo u mestu. Ako želimo da napredujemo u životu, neophodno je da prevaziđemo vezanost. 

Radionica „Slagalica života" nudi vam mogućnost da isprobate napredne tehnike rada na sebi za unapređenje kvaliteta života. Aktivnim učešćem na radionicama, otkrićete jedan novi svet, nevidljiv golim okom. Prepoznaćete razne tuđe uticaje na vas i na vaš život, kojih ranije niste bili svesni. Otkrićete ono što utiče na ostvarenje vaših ciljeva, na vaše zdravlje, uspeh rast i razvoj. Sticanjem novih uvida tokom radionice, menja se vaša percepcija, šire vidici, povećava razumevanje drugih ljudi i sveta oko vas, razvija se svest o kompleksnosti svega što vas okružuje i što doživljavate.

Kad sagledate širu sliku, u stanju ste da te tuđe uticaje otpustite s ljubavlju i uz blagoslove i da počnete da živite sebe, iz dubine svoje duše.
Više o duhovnoj terapiji pogledajte OVDE

Kako možete kvalitetno raditi na mehanizmima odbrane na nekoj od radionica/terapija pročitajte OVDE

Izvori

Knjige Barbare Brenan, „Ruke koje leče”,  „Izranjanje svetlosti"

Tomislav Budak  „Transformacija karmičkih obrazaca", knjiga druga

Članci Katarine Subotić na https://www.spiritualni-centar.org/duh-zapada/dubinska-psihologija

Članak https://snaganamjere.com/2017/06/13/vezanost-demon-7-krunske-cakre/

Članak http://www.psihoverzum.com/15-cestih-mehanizama-odbrane/

Članak http://drdjurovic.rs/mehanizmi-odbrane/

Knjiga tekst http://www.ff-eizdavastvo.ba/Books/Psiholoski_mehanizmi_odbrane.pdf