Lečenje homeopatijom

Još je Platon pisao da lekari prave grešku kada pri lečenju bolesti odvajaju duhovno od telesnog. I, evo, mnogo, mnogo vekova kasnije, zapadna medicina čini isti grešku - leči telo, a ne posvećuje se duši. S druge strane, stanovište homeopatije je da je oboljenje znak da čovek u sebi oseća disbalans i da je njegova duša ranjiva.

U toku poslednje dve decenije, koliko se bavim homeopatijom, bila sam svedok mnogobrojnih promena do kojih je homeopatski pristup bolesti doveo. Te promene se dešavaju istovremeno na nekoliko nivoa našeg bića, u kome ne postoje stroge podele između tela, uma i duše. Svi segmenti od kojih smo satkani se nalaze u međusobnoj interakciji. Nervne i endokrine komponente se prostiru po celom telu, a postoje i specifični molekuli, koji su tesno povezani sa emocijama i čine našu EMOCIONALNU HEMIJU. To su neuropeptidi. Stoga nikako ne možemo odvojiti naše telo od emocija.

Homeopata sluša jedinstvenu životnu priču svog pacijenta, sledi nit njegovog životnog putovanja, kako bi otkrio koji lek najbolje odgovara njegovim potrebama. Homeopatska konsultacija pomaže da se unutar osobe otkopaju duboka nerazrešena pitanja, blokade ili problemi, za čije lečenje su potrebni specifični homeopatski lekovi. Zadivljuje način na koji homeopatski lek usklađuje pacijenta sa njegovim sopstvenim životnim putem, tj .sa traženjem duše. Lek krči put, uklanja prepreke, koje je pacijent nagomilao na tom putu, i pomaže mu da pronađe svoj vlastiti smer.

Homeopatija pokreće transformaciju celog našeg bića. Shvatamo da naše sopstvene neharmonične misli narušavaju fine energetske strukture u organizmu i stvaraju turbulencije i blokade, što dovodi do neadekvatnog reagovanja na situacije u kojima se nalazimo i ljude sa kojima smo u interakciji. Da bismo pronašli svoje nove energetske obrasce, rasvetljavajući svoju suštinu, moramo razmrsiti neke stare strukture proistekle iz teških trenutaka, koje smo prošli u životu. Homeopatija nam širi vidike i pomaže da stvari sagledamo iz perspektive drugačije od uobičajene, gde nema mesta prikrivanju i guranju pod tepih, gde se ublažavaju negativnost i pesimizam i gde dolazi do samospoznaje.

Nadam se da će ovi tekstovi o homeopatiji ohrabriti čitaoce da se obrate profesionalnom homeopati, ukoliko imaju bilo kakav problem, koji ih sprečava da napreduju i budu srećni. Ovi članci su namenjeni i onima koji traže sopstveni put, izlaz iz mnogobrojnih razočarenja i emocionalnih oštećenja. Ako smo ispunjeni i zadovoljni, možemo u sebi i drugima pobuditi više inspiracije i snage nego kada smo ljuti, frustrirani, ogorčeni.

Naši duhovni putevi su jedinstveni, na isti način na koji su jedinstvena naša lična iskustva. Naš duhovni put treba da dozvoli da se u svakodnevnom življenju vidi i oseti što više od naše duše.

Vesna Zdihan, magistar farmacije i homeopatije

Lečenje homeopatijom

Vesna Zdihan je rođena u Loznici 1957. godine. Diplomirala je na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, posle čega je 20 godina radila u oblasti farmacije. Sa homeopatijom se upoznala 2000. godine, kada je počela da proučava ovu oblast komplementarne medicine. Završila je nemačku homeopatsku školu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu,kao prva generacija koja je primljena u evropsku homeopatsku strukovnu  mrežu.  Pohađala je i pohađa niz stručnih seminara,obrazovnih programa i kurseva,kako homeopatskih,tako i onih iz oblasti psihologije,zdrave ishrane, različitih tehnika isceljivanja, samopomoći i ličnog razvoja. Kontakt na email: [email protected]