Zašto smo stalno gladni?
   

 

Emotivna glad nastaje iz nezadovoljstva, i završava se  nezadovoljstvom. 


Većina vas živi u kolotečini. Siva svakodnevica u vama izaziva razna nezadovoljstva i gladi. Buru negativnih emocija izbegavate instintkivno, jer ste naučeni da se pravite da vam nije ništa. Glad  je veliki učitelj. Kada gladujete, vi probudite zver u sebi. Koja je to zver koju probudite u sebi? To je vaša prošlost. Vaše misli iz detinjstva, vaše toksične nerazrešene životne situacije, vaši životni problemi, vaši nerešeni odnosi sa drugim ljudima, gomila stvari koja vas muči. Kada ste gladni, puno toga što potiskujete u sebi ispliva na površinu. Svakakve misli. Zato se kaže da kada nema kisele hrane, nema ni kiselih misli. Kada postimo, mi se i duhovno pročistimo. Smisao posta nije samo da očistimo telo od toksina. Kada ste na zdravoj hrani, vi nemate agresiju u sebi, za to nemate snage ni fizički. Dok postite, kada pobesnite, brzo se umorite i odustanete od borbe. Gladovanje ili post vam pomaže da se opustite. Gladovanje i post nisu jedno isto. Gladovanje je kada ne jedete i samo ste, na primer, na vodi, a post je kada se hranite zdravo, na primer, voćni dan, ili ste na sveže ceđenim sokovima. 

Kada smo zaista gladni?

Postoji zdrava glad i emotivna glad.

Kada ste stvarno gladni, vi osetite glad postepeno. Obično imate vremena da razmislite šta vam se stvarno jede, polako vam se budi apetit, natenane spremite hranu i uživate dok jedete. Kada nemate vremena, a gladni ste, ispržite jaja, pojedete jaja, i najeli ste se. To je zdrava, fizička glad.

Emotivna glad najčešće se dešava iznenada, kao napad gladi. Kada je osetite, često se „bacite” na frižider, ili jedete keks, čips, čokoladu kao hipnotisani. Ne znate kada vam je dosta. Tu vrstu gladi  ne možete da utolite tako brzo, nego jedete i jedete, sve  dok se ne prejedete. Kada se prejedete, tada  imate osećaj da ste se ispunili  iznutra, i to vam daje utisak da ste ispunjeni i zadovoljni. Pošto ste se prejeli, sve energija je otišla na varenje i čula su vam se utišala. Ali to zadovoljstvo je kratkog daha. Kratko emocionalno zadovoljstvo koje donosi hrana vrlo brzo zamenjuju griža savesti, krivica, stid, jer ste svesni da ste naneli štetu sebi i svom telu.

Ispunjeni nezadovoljstvom, namećete sebi razna ograničenja i kažnjavate se, i tada vam je još gore. Nalazite se u začaranom krugu.   

Zašto se to dešava?

Većina vas živi u gradu, u jednoj sivoj svakodnevici - kuća posao, posao kuća. Nedostaje vam puno raznih doživljaja, koje vi u ovom užurbanom, stresnom životu nemate vremena da sebi priuštite. Tako nastaju te takozvane emotivne, psihološke gladi.

Prva glad je glad za stimulusom, koja se javlja  kada vam nedostaju razni čulni stimulansi iz prirode. Oči su vam gladne da vide lepe boje, nos vam je gladan da oseti opojne mirise, uši su vam gladne da čuju ptice i zvuke iz prirode. Zamenu za ta čulna zadovoljstva, umesto hranom, možete da nadoknadite tako što ćete slušati muziku, ići na ples, a možete i sami da uzmete da crtate i da „napunite” oči nekim lepim bojama ili posetite  muzej i sl.

Zašto smo stalno gladni?
 Druga vrsta gladi je glad za kontaktom - da vam neko kaže: „Dobar dan, kako si?”, da vas pozdravi, da porazgovarate sa nekim u toku dana, da se ne osećate usamljeni i prazni.

Zatim sledi glad za prepoznavanjem, da vam neko kaže: „Lepo izgledaš”, „Dobro si napisao tekst”, „Divno si se ponašao na ovom sastanku”, „Kako si izabrao dobra mesta i kupio odlične karte za koncert!” i sl. Na taj način vi znate da postojite, da vas je neko primetio.

Glad za kvalitetnim životom je glad za strukturiranjem vremena. To znači da želite u toku dana da provodte kvalitetno vreme. Da osmislite dan, iskreirate svoje vreme, da radite u toku dana neke lepe stvari koje vas ispunjavaju i u kojima uživate. Želite da se osećate živo i da doživljavate uzuđenje, da budete kreativni i inspirisani, da imate osećaj da ste korisni. Strah od starenja, prolaznosti vremena i nedostataka ciljeva i životne vizije, takođe je praznina koju pokušavate da nadoknadite hranom. Kada ste usmereni ka ispunjavanju zadataka, ciljeva i ka postizanju rezultata, tada manje razmišljate o hrani.

Sledeća vrsta gladi je glad za seksom, ali ne za seksom kao za aerobikom, nego glad za romansom, za romatikom, da vam se neko udvara, da vam izjavljuje ljubav, da razmenjujete platonske emocije, pa zatim maženje, paženje, zagrljaj, nežnost. Ako toga nema, tu je, naravno, hrana kao uteha. 

Spoznaja novog unosi svežu, kvalitetnu energiju u vaš život. Lekovita je, obnavlja vas i regeneriše. Od nje se osećate vitalno i snažno. Kada vam nedostaje, javlja vam se glad za uzbuđenjem.

Zatim, tu se javlja i takozvana glad za moći. To nije moć da mi kontrolišemo i tiranišemo druge ljude. Ne ta vrsta moći. Nego vrsta moći da mi kontrolišemo svoj život - ja kreiram svoju svakodnevicu, svoja dešavanja, svoje susrete, ja osmišljavam svoj posao. Znači, želite da imate moć da tako osmišljvate svoje vreme, svoj dan, da imate osećaj kontrole nad dešavanjima u svom životu. To nije kontrola nad drugim ljudima, to je unutrašnja moć, kada ste iznutra dobro izbalansirani i u harmoniji sa sobom i sa okolinom.  Važno je da ste sebi važni, da ste  dovoljno važni da budete primećeni, da živite „sada i ovde”, da imate svoje mesto u svetu, da ste ravnopravni sa drugima, da dajete svoj doprinos zajednici.

Pored gore nabrojanih emotivnih gladi, postoje i gladi koje se javjaju po navici, a postoji i glad koja je stečena vasipitanjem. Na primer, u vašoj kući se za doručak jela popara, pa vi to doručkujete, jer je to bio lep zdrav doručak, koji vas usput još i podseća na druženje sa bakom, pa je i hrana za dušu. Nedeljom se u kući jela riba, pa em što uzimate omega 3, em vas još to podseća na nedeljne ručkove sa porodicom, pa je to opet hrana i za dušu. To su navike u ishrani, kada jedete onako kako su vas vaspitavali.

Pored toga, razni aditivi koje koristite u ishrani izavivaju glad i zavisnost od određene vrste hrane sami po sebi. Zato je jako važno paziti kako se hranite i važno je hraniti se zdravo. 

Kako prepoznati emotivnu glad i kako je izbeći?

Počinje zbog nezadovoljstva, završava se nezadovoljstvom.

Javlja se iznenada, kao „napad” gladi. Nemoguće je odložiti je - uznemireni ste i što pre morate da se smirite i odmah utolite glad. Uvek je vezana za određenu vrstu hrane, samo to vam se jede i ništa drugo. Nijedna zamena vas ne zadovoljava. Počinje  u glavi - maštate o pici, čokoladi, čipsu. Nagonski, automatski grabite hranu, trpate u usta kokice, keks kao hipnotisani. Niste ni svesni koliko jedete. Jedete do prejedanja, dok ne umrtvite negativna osećanja. Nakon što sto jeli, osećate se krivim.

Zašto smo stalno gladni?
Kako to izbeći?

Prvo, kad osetite glad koja nije glad za hranom, sačekajte. Probajte da ne jedete ništa desetak minuta. Popijte čašu vode, pozovite nekog telefonom, pustite muziku, igrajte... Ako prođe, to je to. Ako potraje, razlog je nešto drugo. Ako imate strpljenja, krenite u potragu za pravim uzrokom gladi. Razlozi za emocionalno prejedanje mogu biti razni:  stres, dosada, usamljenost, neispunjenost, potiskivanje emocija, anksioznost, tenzija, ustaljene navike u ishrani koje su izgrađene u detinjstvu itd.

12 vrsta gladi i kako ih sprečiti

1. Gladne oči je glad  koja nastaje kada ugledate hranu u tuđem tanjiru ili na slici i osetite glad.

Kako je izbeći?  Skrenite pažnju na druge lepe stvari koje vidite oko sebe, brzo ćete prestati da razmišljate o hrani. Probajte.

2. Glad iz glave javlja se kada ste u takvom raspoloženju da razmišljate o hrani.  

Kako je izbeći? Postoji mali trik. Kada pomislite na tortu i poželite da je jedete, na trenutak pomislite na nešto što ne volite da jedete. Ako ste gladni, ješće vam se i dalje, a ako niste, proći će vas želja da je jedete. To je zato što mozak reaguje na informacije koje prima. Proverite da li ste istiniski gladni  ili je to sve iz „glave”.

3. Glad kroz uši dolazi kada čujemo zvuk  pripremanja hrane, cvrči meso na tiganju, neko otvara kesicu čipsa, glasno žvaće, otvara konzervu piva i sl. Odjednom osećate da se i vama to isto jede i da ste gladni.

Kako je izbeći? Ne možete zaustaviti zvuk, ali možete zaustaviti glas koji vam govori da treba da jedete. Samo skrenite pažnju na nešto drugo kada čujete zvuke hrane.

4. Gladan nos nastaje kada osetite miris ukusne hrane koju volite da jedete. Miris hleba, kafe, pice su mirisi koji vas pozivaju da jedete i kada niste gladni.   

Kako je izbeći? Kad god vas miris pozove da pojedete nešto, prvo pomirišite i sačekajte par trenutaka da vidite da li ste stvarno gladni. Primetićete da ćete jesti manje nego što mislite da ste gladni.

5. Glad iz stomaka dolazi po navici, i često jedemo samo zato što je vreme ručka, a ne  zato što smo gladni.

Kako je izbeći? Pažljivo procenite da li vam stvarno krče creva i da li vam je stomak  prazan ili samo jedete po navici. Ako baš morate da ručate kada je vreme ručka, jedite, ali prestanite kada osetite da ste siti.

6. Gladna usta su kada vam ide voda na usta jer ste ugledali neko lepo jelo. Žudite za tom hranom samo da biste zadovoljili čulo ukusa, a ne zato što ste gladni. Hrana je zabava za usta.

Kako je izbeći? Slušajte želje vaših usta, ali samo dva-tri zalogaja i prestanite čim želja prođe. Ne dozvolite da vas uzbuđenje dovede do prejedanja. 

Zašto smo stalno gladni?

7. Glad srca, hrana za dušu je sećanje na maminu pitu od višanja. Ta uspomena vas nagoni da  jedete, ne zato što ste gladni, već zato što ste se u prošlosti lepo osećali dok ste jeli tu hranu. Glad srca je prava emotivna glad, jer pokušavate da napunite svoju dušu, a ne stomak.

Kako je izbeći? Nije ideja da sebe mučimo i kažnjavamo. Hrana za dušu je korisna i potrebna i ne treba je ignorisati, ali je treba kontrolisati.Obratite pažnju na količinu hrane. Jedite polako, pravite pauze, i ne morate da pojedete baš sve.

8. Ćelijska glad je kada smo žedni, a ne gladni.

Kako je izbeći? Našem telu je potrebna dnevna doza vitamina, minerala, soli, masti, ugljenih hidrata itd. Popijte čašu vode pre nego što odlučite da jedete. Možda ste žedni, a ne gladni.

9. Kada ste pod stresom, slično kao i kada vam je dosadno, javlja se glad zbog stresa, jer mozak traži hranu da bi bio zaokupiran nečim. Hrana je ventil za stres,  za privremeno oslobađanje od onoga što vas muči. Lakše je jesti, nego se baviti neprijatnim emocijama. 

Kako je izbeći? Razmislite o nezadovoljstvu koje se javlja kao posledica prejedanja. Brzo ćete shvatiti da ćete izazvati još više stresa i nezadovoljstva i osećaja krivice ako nekontorlisano jedete.

10.  Ako jedete grickalice dok gledate TV, vas muči  TV glad. To je štetna navika.

Kako je izbeći? Ako već volite da grickate uz TV, pre nego što uključite televizor, iseckajte jabuku, šargarepu, i pripremite zdrave grickalice. Tako makar nećete jesti nezdravu hranu. Ili držite svoje ruke zauzete dok gledate TV, tako što ćete prevrtati lopticu, spiner ili neku drugu razbibrigu po rukama.

11. Kada vam je dosadno, završite u u kuhinji.  Tako vas glad iz dosade privlači da jedete kako biste imali šta da radite, iako niste gladni.

Kako je izbeći? Ako vam je dostano, čitajte knjigu, šetajte, smislite sebi drugu razonodu.

12. Noćna glad je posledica loših navika. Nekada se znalo kada je vreme za ručak, sada jedemo kad stignemo, pa se tako i budimo usred noći da jedemo jer su nam poremećeni  hormoni koji regulišu apetit.

Kako je izbeći? Probajte da se uobročite. Ako se probudite da jedete, popijte čašu vode ili pojedite jabuku.

Kako nastaje emotivna glad?

Hrana ima veoma veliki emocionalni značaj. Ljubav i bliskost povezane su s majčinim hranjenjem kada smo bili beba. Tokom odrastanja, hrana dobija razna značenja, postaje uteha, donosi zadovoljstvo, lišava nas stresa, služi kao nagrada, postaje znak kojim se iskazuje naklonost, ali i način na koji se prevazilaze negativne emocije. 

Da bismo razumeli svoj način ishrane, potrebno je da obratimo pažnju na sebe dok jedemo. Prvi korak je da prepoznamo situacije u kojima nekontrolisano jedemo.

Put kojim se ređe ide: istraživanje negativnih emocija

Emotivni  udar i emotivna glad

Kada ogladnimo dolazi do pada glukoze. Tada mozak šalje uputstvo da se otpuste hormoni koji povećavaju glukozu. Jedan od tih hormona je i adrenalin, hormon stresa, koji se izglučuje i kod straha ili opasnosti. Baš kao što možete da pobesnite kada se uplašite, tako možete i da osetite glad kada ste uplašeni. Geni koji regulišu glad (neuropeptid Y i Y1 receptor) takođe regulišu i bes. Dakle, postoji više uzroka zbog kojih se možete razbesniti kada ogladnite, ili ogladneti kada se razbesnite.

Nažalost, često ne možemo izbeći stresne situacije. Za naše zdravlje je najgore izbjegavanje suočavanja sa negativnim emocijama, jer to dugoročno povećava stres i dovodi do bolesti. Emocije su u stanju da izvrše „udar”na najosjetljivije mesto u organizmu i tako nastaje bolest. Tako nastaju psihosomatske bolesti ili „bolesti duše”

Kako na to reagovati?

Kada osetite strah bez razloga (nema ničega čega bi se trebalo plašiti, ali telo vam raguje kao da postoji stvarna opasnost), probajte da ga pretvorite u uzbuđenje. Ukoliko postoji razlog za strah, probajte da ga pretvorite u oprez, upalite alarm, ali nemojte da se tresete od straha. Povedtite računa o strahu, jer on napada bubrege, a oni su povezani sa koštano-zglobnim sistem i sluhom.

Tugu možete da pretvorite u zahvalnost. Ako je neko umro, ono što vam je ostalo je vaša uspomena na tu osobu. Ako ste tužni i dozvolite sebi da budete zahvalni za uspomene i vreme provedeno sa tom osobom, tada tuga prelazi u zahvalnost. Tuga najčešće pogađa kardiovaskularni, disajni (pluća) i probavni sistem.

Ljutnja može da se pretvori u nameru. Ljutnja znači da postoji nešto što treba da uradite, a ne radite. Ako osvestite šta je to, izgradite nameru da to i uradite, tada će se ljutnja transformisti u prijatan osećaj u telu.

Ljutnja pogađa jetru i dovodi do njene disharmonije. Kao posledica toga javljaju se umor, ukočenost, svrab, glavobolja, vrtoglavica, alergija, uz prateće emocije besa, oholosti, agresije, tvrdoglavosti. Duboko potisnuta ljutnja često dovodi do depresije.

Jetra obezbedjuje nesmetani protok energije kroz telo, ali i protok misli. Ako je jetra u harmoniji, nema  stresa. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri.

Još neki simptomi negativnih emocija

Prema kineskoj medicini, kada neko ima tanak glas ili ostaje bez vazduha, energija pluća je na niskom nivou. Crvene oči ukazuju na ljutnju iz jetre, a žutilo u licu na nedostatak krvi i energije u slezini. Nemogućnost da žena ostane u drugom stanju može biti zbog loše energije bubrega.  

Ostale osetljive zone tela:

Bolovi u leđima javjaju se kada mislite da sav teret života nosite na svojim leđima.

Kada ne možete da dišete, to je znak da vas „guše” određeni ljudi, situacije ili događaji.

Introvertne osobe, okrenute ka sebi, imaju velikih problema s probavnim sistemom. Oni koji imaju problema u komunikaciji sa okolinom najčešće boluju od gastritisa ili čira.

Osip, čirevi, pege po licu, pokazuju da se osoba „ne oseća dobro u svojoj koži”. Različita kožna oboljenja indirektno ukazuju na to da želimo da od sebe odbacimo neke ljude ili situacije u kojima živimo.