Pismo pomirenja sa sobom

Ova situacija je odličan povod da govorimo o nečemu što možemo da uradimo za sebe i svoju dušu. Umesto da vodimo mučne razgovore ili, što je još gore, trpimo tu mučnu situaciju, možemo da napišemo „zamišljeno” pismo osobi koja je izvor naših muka. To pismo je tajno, napisano samo za našu dušu. Neće ga pročitati niko, nećemo ga nikada poslati. Kada izrazimo sebe i sve ono što nas muči, pismo ćemo pocepati i baciti. Nema dokaza o onome što smo prošli, a sva loša energija će otići sa pismom. Ostaćemo bistre glave i mirnog srca jer smo dali sebi oduška.

Pismo pomirenja sa sobom

Često nam pomisao na partnera, koleginicu, roditelje... izaziva neprijatnost. Neizgovorene reči nam stoje kao kost u grlu, gutamo ih kao knedlu, boli nas i teško nam je kao da imamo kamen u stomaku. Blokirani smo i nemoćni. Mučno nam je da sa njima pričamo o nekim stvarima, a izjeda nas to.

Teške razgovore nije uvek moguće obaviti uživo. Plašimo se da ćemo, ako ih pokrenemo, možda povrediti druge, da će oni povrediti nas. Mislimo da nema vajde, da je druga osoba nedokazana, i da nećemo postići ono što želimo. Često jednostavno ne umemo ni da izrazimo sve ono što nas muči.

Pismo, umesto razgovora, kao posrednik između dve osobe, stvara prostornu i vremensku distancu u komunikacji. Rešava konflikt, omogućava razmenu stavova, dovodi do poravnanja, vraća mir i raskida toksičnu vezanost za drugu osobu.

Pismo - prvi korak ka razrešenju konflikta

Pisanje pisma predstavlja prvi važan korak u ličnom razvoju. Pisanje o onome što osećamo u vezi sa drugima daje nam širu sliku odnosa sa tom drugom osobom. Pomaže nam da bolje razumemo sebe, ono što nas je povredilo, i šta je to što želimo od druge osobe. Šira slika koju dobijamo pisanjem pomaže nam da bolje razumemo i sebe i druge. Kada bolje razumemo, možemo da promenimo stav i svoje ponašanje prema datoj situaciji. Time dajemo prostora razmeni informacija sa drugima, i to je odlična vežba i prvi korak ka razrešenju konflikta.

Cilj pisma je da razumemo sebe i drugu osobu, da se razvežemo od situacije koja nas muči i da nastavimo dalje osećajući se bolje nego pre.

Pismo pomirenja sa sobom

Procedura za pisanje „pisma-advokata”

Odvojte vreme za sebe, osamite se, nađite udobno mesto gde vas niko neće prekidati. Napišete pismo u jednom dahu, kao u afektu.

Počnite tako što ćete uzeti papir i olovku, zažmuriti na trenutak i zamisliti ispred sebe situaciju koja vas muči i osobu kojoj želite da pišete pismo. Ako vam to ne ide lako, postavite ispred sebe fotografıju osobe kojoj pišete, ili papirić sa njenim imenom, ili uzmite lutku ili jastuk da predstavlja tu osobu.

Pismo pišite kao da vodite razgovor uživo. Otvoreno i iskreno kažite šta vam leži na srcu.

Napišite šta vas muči i zašto nemate mira. Opišite kako biste voleli da je bilo, kao biste voleli da je sada. Kada biste mogli da vratite vreme unazad, da se vratite u prošlost i ponovo prođete tu situaciju, šta biste uradili drugačije. Na koji način biste ispravili stvari. Ako vas tokom pisanja ponesu emocije, razbesnite se ili zaplačete, to je u redu. Napravite pauzu, dajte sebi oduška, dozvolite sebi da budete malo sa tim emocijama, dišite, pa kad popuste - nastavite da pišete.

Možete da napišete pismo za svaku osobu kaja vas trenutno „muči”. Počnite od one koja vam je najbliža, s kojom je situacija akutna, svakodnevna, pa na kraju stignite do one davno zaboravljene.

Pismo pomirenja sa sobom

Pismo započnite npr. ovako:

Draga ...

Pišem ti jer bih volela da razrešimo naš odnos. Ostao mi je gorak ukus u ustima, kost u grlu, gutam knedlu ( ili nešto drugo), od našeg poslednjeg susreta.

Dalje nastavite pisanje npr. ovako:

Iz vašeg ugla - Vi i druga osoba:

  • Osećam se tako i tako (napušteno, odbačeno, tužno, povređeno, zgađeno...)
  • Ljuta sam na tebe zbog toga i toga ...
  • Kriva si za to i to ...
  • Žao mi je što nisi uradila to i to ...
  • Volela bih da uradiš to i to ...

Iz ugla razumevanja druge osobe - Druga osoba i Vi:

  • Ljuta sam na sebe zbog toga i toga ...
  • Žao mi je što sam uradila to i to ...
  • Volela bih da uradim/znam/razumem to i to ...

Vaš uvid gde ste oboje pogrešili i kako je moglo da bude drugačije:

  • Volela bih da se pomirimo / da prestanem da mislim na / da zaboravim/oprostim ...
  • Želim da svako od nas pođe svojim putem / da se pomirimo / da radimo to i to ...
  • Opraštam ti za ovo, volela bih da smo mogli da uradimo (pišete ono što biste sada) ...
  • Želim ti (dobro zdravlje, uspeh, sreću, mir, da nađeš svoj put ...)

Pismo pomirenja sa sobom

Pišite sve dok reči izviru iz vas. Kada ste završili, simbolično se razvežite od te situacije. Spalite pismo ili ga iscepajte i bacite u vodu. Važno je da i fizički pokažete sebi da više niste vezani za tu situaciju, sada kada ste sve to izbacili iz sebe.

Ako vam se posle nekog vremena vrati problem, ponovite postupak.

Naravno, ovo je tek prvi korak ka rešenju. Donosi puno uvida i trenutno olakšanje. Trajan i kvalitetan način za rešavanje konflikta i rad na odnosima radi se na individualnim radionicama. U tom slučaju puno osvešćenje i doživljaj tog iskustva možete da uzmete kao lekciju za buduće zdravije i kvalitetnije odnose sa drugima. Kada oprostimo i sebi i drugoj strani ono što je bilo, naša duša je bogatija ljubavlju i mi smo se popeli stepenicu više u našem duhovnom razvoju. Naša komunikacija sa drugima je na novom, višem, diplomatskom nivou.