Alergija kao rukom odnesena

Tako ispade da mu je grupna radionica, baš kao što čini  i antibiotik, uklonila  simptom.  Naravno, posle je došao na i individualnu radionicu, da uradimo pravi uzrok alergije,  kako se ne bi ponovila opet nekom drugom prilikom.

Inače, na grupne radionice često dolaze klijenti i kukaju, zašto ja moram da radim tuđi rad? Šta ja time dobijam? Ja hoću da uradim svoj rad i idem kući. Na to ja pitam, a kako će drugi da urade svoj rad kad ti odeš kući? Sa kim? (ćute, nema odgovora).  Pokušavam da im objasnim da  u tuđem radu uvek rade i nešto svoje, što  možda „ne gori“ i čime se ne bi bavili sada, a ipak ga odrade onako, usput. I od toga uvek imaju velike koristi. 

U   prvom radu na grupnoj radionici, čija je tema bila „ Ja sada prihvatam svoju mamu“, jedan od  simptoma koji se provlačio kao uzrok blokade tokom rada bila je i alergija.  Tako da je  radionica, baš kao što čini  i antibiotik, mom drugaru već tada uklonila  simptom i rešila jedan deo njegove alergije.  Naravno, posle je došao na i individualnu radionicu, da uradimo pravi uzrok alergije. 

Uzrok alergije  - individualni rad

Tema / cilj -   Ja sada dišem punim plućima

Pošto smo na grupnoj radionici rešili simptom alergije, gušenje, na idvidualnom radu smo se suočili sa samim poljem alergije. Kako to polje alergije  izgleda  kada se zažmuri i pogleda unutrašnjim okom? Kao čudovište Meduza iz grčke mitologije. 

Eto iznenađenja: umesto hemikalija koje omamljuju um, što je ispalo kao uzrok alergije u grupnom radu, drugarov uzrok alergije javlja se u stomaku kao reakcija na polje alargije koje izgleda kao Meduza.  Dubljim promatranjem, osećaj u stomaku dobija oblik mulja, koji je ispunio ceo abdomen i krenuo da širi na pluća. Sada se javlja snažan pritisak u plućima koji  izaziva gađenje i gušenje. Otrov koji dolazi od polja Meduze, dolazi do stomaka kroz zle jezike i ogovaranje. Kada dođe do tela, do stomaka, izazivaju osećaj u telu kao kada se stomak puni muljem. Usled stajanja mulj  preti da se stvrdne i pretvori u kamen. Kakva simbolika. 

Kako se rad dalje odvija, dolazi se do uvida da se na tu alergiju nalepilo pola familije, prijatelja,  poslovnih partnera. Svaka situacija ogovaranja, dodaje i lepi neke nove utiske u stomak na već staro  klupko zamršenih emocija, misli, osećaja, utisaka, doživljaja nakupljenih u prošlosti. Razmotali smo klupko na početak, na prvu situaciju koja se desila i u koju se drugar upleo i osetio otrovanim, i doživeo to kao otrov od Meduze i pretovrio u ose'aj mulja u stomaku.  Kodirao informaciju, napravio paket i prebacio u dugoročnu memoriju. Sada svaka nova situacija gde se pojavljuju otrovni jezici, okida i vraća to sećanje  zapamćeno kao osećaj mulja u stomaku i izaziva gušenje.  Kada se sada ta situacija, sagleda iz početka, oslobođena traume i demistifikovana,  stvara novu sliku i novi diživljaj alergije, koji sada ima drugi smisao. 

Film u glavi sada dalje teče, i kako rad odmiče dolazimo do još jednog kompleksnog uvida. Alergija umesto da nestane, kreće još jedan korak dublje u podsest, i stvara se novi osećaj da se alergija širi i na kožu.  Unutrašnji  doživljaj kože, kod mog drugara, koji ima 40 god, stvara mu sliku stare, izborane kože, kao kod  čoveka od 80 godina.  Ima osećaj da njegova koža uopšte ne može da diše,  da pluća preuzimaju i deo disanja koji bi trebalo da se odvija kroz kožu. To izaziva u plućima jak spazam i kreće gušenje. Oživljava nova  slika jednog  davno prošlog vremena, koje sada pod hitno traži ažuranje podataka i update softvera. Kako rad odmiče, drugar shvata  da su njegovi životni stavovi i iskustva podeljeni na komadiće: nešto je došlo od mame, nešto od dede, nešto od tate, i koga sada slušati? Drugarov pokušaj da sluša sebe, uspeva,  ali uz osećaj griže savesti da izdaje najmilije i njihove životne ideale. Dolazi do novog širenja svesti, uvida da je bilo dosta preživljanja, borbe za goli život, biranja čije će talente i sposobnosti  da koristi, a čije da odbaci. Bira da koristi sve što mu služi za najveće dobro,  život i razvoj.   Došlo je  vreme je da se skine stara koža i obuče nova. Vreme za opuštanje, uživanje u životu, negu svog tela, duha, života. Koža traži nežnost, luksuz.

Novi cilj sada postaje - ja sada uživam u životu, ja slušam samo sebe.   Alergija više nije problem, bolest, nego još  jedno korisno životno iskustvo i nova naučena lekcija. 

Pitam drugara - šta ti je sad prvi praktični cilj u životu koji ti pada na pamet? Vreme je da kupim novi auto, ne da vozim stari, porodični. Ima da kupim jak, moderan, snažan auto i da uživam. Vreme je da kupim džip.  

Kažem, srećno! 

Za ovakav kompleksan rad na alergiji bilo nam je potrebno nekoliko radova. U ovom slučaju, odradili smo minimum  tri, a sporednih je bilo i više.

I onda me klijenti  pitaju - a koliko ja radova treba da uradim? Jel mogu da dođem samo jednom i nikad više? Pa sve zavisi sta ko želi da  postigne. Ako je samo rad na simpotomima,  onda je dovoljan jedan rad.

Korist koju imamo od ovih radionica:

  • Na radionica upoznajemo sebe i učimo da volimo sebe baš takve kakvi jesmo
  • Učimo kako da rešavamo sukobe i konfliktne situacije i da prevaziđemo osećaj zaglavljenosti
  • Otklanjamo blokadu jednostavnom tehnikom, bez nepotrebnog mučenja i puno priče
  • Čistimo svoj život i izbacujemo nepotrebne teret, otpore i strahove
  • Efiksano određujemo prioritete u životu
  • Sposobni smo za suštinsko razumevanje svojih životnih okolnosti i uvid u uzroke i moguća rešenja
  • Dobijamo alate da se mudro i bez mučenja nosimo sa svojim životom i brže rešavamo probleme
  • Radom na odnosima omogućujemo sebi da imamo dobre i kvalitetne odnose sa ljudima u svom životu.