Slaganje porodične mape

 
Svako od vas se svakodnevno susreće sa akutnim i hroničnim problemima, blokadama i strahovima. Često vam se dešava da upadate u slične probleme i da vrtite jedan isti šablon. Imaze osećaj kao da vaš život nije u vašim rukama. Shvatate da se ponašate po nekom automatizmu, da sabotirate sebe i koristite neke stare stavove i vrednosti. Ti stavovi su možda potpuno pogrešni, ali trenutno nemate bolje i nastavljate tako, najbolje što umete. Ponašate se po navici. Čak i ako primetite da vam je neko ponašanje štetno i besmisleno, vi se i dalje ponašate tako. Teško vam je da bilo šta pokušate novo i drugačije, i najčešće ne vidite izlaz iz takve situacije.
To je zato što se ponašate po programima koje ste stekli u najranijem detinjstvu. Dobro bi bilo da upoznate te programe. U njima se krije odgovor na mnoga vaša pitanja. Shvatanjem zašto su tu i kako ste ih dobili, doživećete mogućnost izbora. Ono što razumete, možete i da promenite.
U takvim trenucima, kao i svima, i vama je da potrebno da zastanete, preispitate sebe i da se povežete sa sobom. Ti programi se nalaze duboko ukorenjeni u vašoj podsvesti i nije ih tako lako otkriti. Oni vas nesvesno opterećuju, i vrtite se u krug, ne možete sami da rešite problem. Da biste jasno uočili te programe i dali sebi dozvolu da iskoračite iz toga, i uradite nešto bolje i drugačije, neophodno je da koristite neku efikasnu, dobro osmišljenu i stručno vođenu tehniku.

Porodična mapa

Rad na  porodičnoj mapi

Najprirodniji način na koji možete da preispitate sebe je slaganjem porodične mape. To je pravi put da se vratite stvari u normalu, u prirodni poredak, rešite trenutne blokade i prevaziđete stare šablone. Stvaranjem novog pristupa ka problemima naučićete lakši način ka rešavanju i svih budućih sličnih akutnih i hroničnih problema.
Koučing kojim se ja bavim se oslanja na tehniku koja se zove Slaganje porodičnog stabla, koja je deo metodologije Transformacije Karmičkih Obrazaca, koju je osmislio Tomislav Budak. Metoda je jednostavna, efikasna, ekološka i daje odlične rezultate. Kroz praktičan rad na porodičnoj mapi možete da otkrijete uzroke problema, da ih otklonite i ostvarite svoje ciljeve.
Rad sa porodičnim mapama može se uporediti sa kiropraktikom gde kiropraktičar namešta pacijentu kičmu i zglobove koji su manje ili više dislocirani, i vraća ih u optimalno stanje, odnosno u normu. Slična stvar je i sa porodičnim mapama, samo što je ovde reč o psihološkoj kiropraktici. Tomislav Budak
 

Rad na porodičnom stablu je stvar lične duhovne higijene

 
Još od detinjstva učili su vas da koristite svoje talente i sposobnosti, koje ste nasledili od mame i tate, a oni od svojih roditelja. To nije ništa novo, to svi znaju. Ono što vas nisu učili je da ste od vaših roditelja pored talenata i sposobnosti dobili i uverenja i stavove koji vas koče i izazivaju blokade, strahove, fobije, otpore, traume. Tako da, kada želite da postignete neki cilj i ne ide vam, ili se jako mučite, upravo ti nasledjeni porodični stavovi i blokade vam stoje na putu ka cilju. Umesto da vam daju podršku i vetar u leđa, oni koče vaš napredak i razvoj, i predstavljaju vaš kamen spoticanja.
Zato je važno da pre preduzimanja bilo kakve akcije ka nekom ličnom cilju, prvo stvorite unutrašnje uslove za to, a zatim da kreirate spoljašne okolnosti. Nakon toga imate čist put i zeleno svetlo da krenete u akciju ka cilju.
Cilj slaganja porodičnog stabla je da uspostavite osnovnu komunikaciju i protok energije sa članovima najuže porodice.

Slaganje autentične porodične mape je jedinstvena prilika da upoznate sebe

 
Vaša autentična porodična mapa je ona koju prvi put nacrtate, na osnovu instrukcija, uz stručno vođstvo. Ta prva mapa, predstavlja vaš sadašnji doživljaj sveta. Kada je nakon toga uporedite sa originalom mapom, koja predstavlja jedinstveni šablon za svako porodično stablo, nacrtana prema pravilima porodičnih mapa, i otkrijte razlike, dobićete jasan uvid u odstupanaja vašeg trenutnog doživljaja sveta od onog koji odgovara prirodnom poretku. Ono što na vašoj mapi nije na svom prirodnom mestu predstavlja prepreku na putu ka vašim ciljevima.
Ideja poričnih mapa je sledeća - naša percepcija nama bliskih osoba (članova porodice) može imati i prostornu dimenziju. Tako da kada pomislimo na svog oca ili majku, i dozvolimo mogućnost da naša slika zamišljenog roditelja ima prostornu dimenziju, tada samo obratimo pažnju na to gde se navedena osoba nalazi u prostoru oko nas. Kako prvo pravilo porodičnih mapa kaže da svaki član porodici ima svoje mesto i ulogu, tako za roditelje, a takođe i sve ostale članove porodice, postoji precizno definisana pozicija u prostoru. Ako se neki član porodice ne nalazi u za njega precizno definisanoj poziciji, tada prelazimo na postupke povratka takve osobe u originalnu, normalnu poziciju. U suprotnom će dislokacija osobe u prostoru ugroziti kvalitet našeg odnosa sa tom osobom, a s obzirom da kvalitet naših odnosa utiče na naše zdravlje, tako takva dislokacija s vremenom može dovesti i do fizičke bolesti. Tomislav Budak
 
Tokom rada na slaganju porodičnog stabla, vi ćete se posvetiti svakoj osobi posebno. Otkrićete da znate o njima mnogo više nego što ste mislili da znate. Osvestićete informacije za koje niste ni znali da postoje u vašem sećanju, kao npr ono šta su želeli, o čemu su sanjali, za šta su se borili, u šta su verovali, šta im je bilo važno. Doživećete svet kroz njihove oči. Shvatićete šta je sve formiralo karakter i sudbinu vaših roditelja, i šta su oni od toga preneli na vas.
 
Sve te informacije se nalaze u kolektivnom sećanju vaše porodice, koji se „čuva“ u vašoj podsvesti. To sećanje predstavlja vaš sadašnji doživljaj sveta.
 
Na osnovu snova već znate da je jezik podsvesti pisan jezikom simbola. Da biste došli do tih inforamcija sačuvanih u nesvesnom sećanju, potrebno je da otvorite vrata podsvesti. Sadržaj koji se kao nekim čudom pojavi pred vama pažljiviim preglededom i nakon što ga rastumačite, uz stručno vođstvo, otkriće vam lekcije koje nalaze iza svake traume, blokade, fobije, otpora koji imate. Oslobodićete se nepotrebnih tereta. Integrisaćete odbačene alate i sposobnosti. Doživećete novi pogled na stvarnost, mnogo objektivniji nego pre, i blizak vašoj pravoj prirodi. Ono što ste davno zapamtili, uglavnom kao dete, gledaćete sada kao odrasla osoba, i nakon novih uvida, stvotićete sećanje na njega u skladu sa sadašnjim trenutkom i u duhu vremena u kome sada živite.
 
Svaka osoba bi trebalo da povede računa o “higijeni porodičnog stabla” i da postavi članove porodice na mesto koji im po prirodnom pravu pripada. Kada stablo slože roditelji, istovremno to čine i za sebe i za svoju decu.