Uverenja, zabrane i obrasci ponašanja

Začeće

Jako je važno kakvi su bili odnosi između mame i partnera, oca deteta: da li je taj odnos bio zadovoljavajući, ispunjen ljubavlju ili je bilo problema.

Osećanja i misli majke doživljavamo kao svoja: šta je mislila i osećala tokom trudnoće, da li je želela bebu, da li je beba voljena, da li je beba planirana ili je napravljena slučajno, silovanjem i sl.

Poruka koju majka u  ovoj situaciji, nesvesno ili svesno, prenosi detetu može biti poruka ljubavi, a može biti i dete je teret.

Ukoliko se razmatrala i mogućnost abortusa, fetus ne samo da dobija poruku da nije željen, već i da postoji mogućnost njegovog uništenja.

Tako će beba još u maminom stomaku razviti prvi osećaj koji će nositi kroz život:

Svet je bezbedno mesto ili svet je opasno mesto.

 

Uslovi pri rođenju

Pored osećanja, važni su i uslovi u kojima se beba rodila: da li je to bilo u porodilištu, avionu, vozu, automobilu, u polju ili na nekom drugom neočekivanom mestu.

Važno je i kakav je bio porođaj, da li je bilo komplikacija u toku samog porođaja: obmotavanje pupčane vrpce oko vrata, poprečan položaj bebe, prisilno izvlačenje bebe, carski rez itd.).

Porodica

Pored majčinog uticaja, važni su i  materijalni, finansijski uslovi i atmosfera u porodici u vreme bebinog rođenja. Deca rođena u vreme ratova, gladi i nemaštine u periodu rođenja takođe ne dobijaju osećaj dobrodšlice, već se dodatno intenzivira egzistencijalni  strah.

Pleme

Kao deca, život započinjemo kao deo porodice i plemena. Povezujemo se sa plemenskom snagom. Iz kolektivne svesti koja u njoj vlada, kao sunđer upijamo uverenja, vrednosti, verovanja, očekivanja, ponašanja, praznoverja, slabosti i strahove.

Tokom odrastanja učimo da sarađujemo i delimo sa drugima uverenja, ali i učimo koliko je bolno biti isključen iz plemena i odvojen od njegove energije kada si drugačiji. Od plemena učimo moral i etiku koja se prenosi sa kolena na koleno i stvaramo osećaj dostojanstva i pripadnosti.

Plemenska moć štiti od spoljašnjih štetnih uticaja, uči nas da li je svet sigurno ili opasno mesto. Ona formira naš pogled na svet i stvarnost: ovaj život je jedini koji postoji ili ovaj život je jedan od mnogih. Verovanja koja nasledjujemo od plemena su kombinacija istine i mašte i dovode do generalizacija tipa „Svi dečaci vole sport, a devojčice lutke” itd.

Sve što tu naučimo važno nam je za  opstanak i preživljavanje u ostalim sistemima sa kojima se srećemo tokom života. Zato je važno graditi kvalitetne odnose sa članovima našeg porodičnog sistema.

Kada delimo obrasce i verovanja plemena, tada učestvujemo u njegovim fizičkim i energetskim događajima.

Pleme ima svoj sistem vrednosti, po kojima se meri da li postupamo ispravno ili pogrešno. Kada smo lojalni plemenu i postupamo u skladu sa njegovim vrednostima, osećamo snagu i podršku, dobro se osećamo. Ako postupamo mimo vrednosti koje postoje u plemenu, osećamo krivicu, osećamo da ne pripadamo - ni plemenu, ni porodici.  

Sudar svesti dva plemena

Tokom odrastanja, kada dođemo u kontakt sa drugim plemenom, drugim sistemom uverenja i drugačijim vrednostima, često dolazi do konflikta među sistemima. I mi i oni iz druge porodice, drugog plemena, u okvirima svojih sistema, verujemo da smo u pravu i osećamo se nedužnima.

Porodična i plemenska savest onemogućava ljubav prema onima van granica određene grupe ili porodičnog sistema.

Sudar svesti dva plemena često vidimo u partnerskim odnosima, navijačkim grupama, rasnim i verskim konfliktima i sl.

Kako bismo se razvijali i razmenjivali ljubav sa onima van našeg sistema, potrebno je da prevaziđemo grupnu svest. To nije uvek lako, s obzirom na to da je prva potreba pripadati plemenu, koje nam obezbeđuje hranu, zaklon i odeću. 

Odanost je instinkt, nepisano pravilo plemena, 4 puta jače od ljubavi. Možete biti odani osobi koju ne volite. Čast daje okvir za ponašanje, poštovanje i poverenje u sebe i druge. Pravednost - oko za oko zub za zub. Nije pravedno pomagati nekome koga porodica ne voli.

Kada osoba postigne nešto vredno truda, a važno porodici, dobija ne samo odobravanje, već i podršku, ljubav, priznanje, energiju, tj. čitav paket nagrada, i oseća ponos. Kada osoba ne deluje u skladu sa pravilima porodice i plemena, doživljava osudu, oseća sramotu, poniženje, krivicu i odbacivanje.

Ukoliko kod osobe dominira ovakva svest, ona nikada ne preuzima ličnu odgovornost za svoju ulogu i delovanje u porodici, plemenu i životu. Ne usuđuje se da deluje van sistema.

Da bi bilo to bilo moguće, potrebno je da se prevaziđe grupna savest i omogući razvoj i ljubav i prema onima van plemena.

To nam je svima poznato iz iskustva kada se zaljubimo i počnemo da upoznajemo pleme svoga partnera, njegove običaje i uverenja.

Rast i razvoj duha i svesti

Kako rastemo i menjamo se iznutra, prerastamo određene obrasce ponašanja i uverenja i jačamo i sebe i druge. Procenjivanje svojih i tuđih vrednosti je evolutivna, duhovna i biološka potreba. Duhovno svesni odrasli i odgovorni ljudi ne mogu koristiti plemensko rasuđivanje. Zato je važno razviti zdrav duh i krenuti u proces individualizacije.

Više o procesu individualizacije pogledajte OVDE

Kako možete kvalitetno razrešiti štetna uverenja na nekoj od radionica/terapija pročitajte OVDE

Izvori

Knjige

Bert Hellinger, Gabrijela ten Havel, Priznati ono što jeste.

Bert Hellinger with Gunthard Weber & Hunter Beaumont, Loves hidden symmetry - What Makes Love Work in Relationships.

Bert Hellinger, How Love Works, From a public lecture held by Bert Hellinger.

Maja Mandić Marković, Seminarski rad „Osnovne ideje i principi porodičnog poretka”.

Barbara Brenan, Ruke koje lečeIzranjanje svetlosti.

Tomislav Budak, Transformacija karmičkih obrazaca, knjiga druga.

Članci

Tomislav Budak https://tomislavbudak.com/clanci/temeljni/19-karma-i-obiteljski-odnosi

Katarina Subotić https://www.spiritualni-centar.org/duh-zapada/dubinska-psihologija