TRENING za životne situacije kao POMOĆ PRIJATELJA

O vama se radi

Svaka životna situacija ima rešenje. Kada se fokusirate na rešenje i radite na njemu iz ljubavi prema sebi, onda vam ništa nije teško. Umesto da ste pod stresom, osećate zadovoljstvo što možete da uradite nešto za sebe. Izbor je u vašim rukama. Vi se pitate na koju ćete stranu.

Drugi ljudi

Svakodnevna podrška je ono što nam svima nedostaje. Svi mi čeznemo za tuđim ohrabrenjem, razumevanjem, pažnjom i ljubavlju. Svaki dan imamo dileme, strahove i potrebno nam je da neko odvoji makar 5 minuta samo za nas. Nažalost, to često nije moguće dobiti.

Kako obezbediti sebi podršku?

Trener za svakodnevne životne situacije je nešto slično dobrom prijatelju sa kojim ste izašli na kafu ili pivo, da nešto u poverenju popričate. Slično, ali ne i isto. U stvari, potpuno je drugačije. Prijatelj će vas savetovati iz svog ugla, ali neće ući u vaše cipele i videti kako vi na to gledate. A vi na to gledate potpuno drugačije. Njegovo rešenje nije po vašoj meri i u stvari vam je vrlo često neprijatno da tako radite. 

TRENING za životne situacije kao POMOĆ PRIJATELJA

Šira slika

Za razliku od prijatelja, trener će vas voditi ka pronalaženju samo vašeg rešenja, koje je u skladu sa vašim vrednostima. Kada pronađete takvo rešenje, ono se neće srušiti kao kula od karata na prvi izazov. U rešenje koje ste sami smislili vi ćete imati poverenja, i otud ćete imati poverenja i u sebe i svoje sposobnosti da ga uspešno primenite.

Nekada se trening za lični razvoj podrazumevao samo za direktore, specijalce ili sportiste. Danas je on dostupan svima. Može da se prilagodi za svaku osobu. Kada tražite i pravite rešenje samo za vas, to je kao kada šijete odelo po svojoj meri. U centru pažnje ste vi i vaše potrebe. Trener prati vaša interesovanja, vaš senzibilitet. Sve je usmereno na to da vi što bolje razumete sebe, naučite nešto novo o sebi i da svakodnevno radite na unapređenju svojih sposobnosti.

Konkretno, rad sa trenerom vam može pomoći da pronađete ravnotežu između poslovnog i privatnog života, da pronađete bolji posao, da poboljšate odnose sa kolegama na radnom mestu, da postignete veću bliskost i bolju komunikaciju sa partnerom, da bolje razumete svoju decu i imate više aduta u rukavu kada vas muče zamke i nedoumice roditeljstva i sl.

Kada je u pitanju firma, treniranje može pomoći i da se poveća promet, nađe bolji pristup ka klijentu ili proširi poslovanje

Posmatrano samo iz ugla jedne osobe, na ličnom nivou, treniranje može pomoći ljudima da steknu nove veštine, poboljšaju komunikaciju, pronađu životnog partnera, upravljaju stresom, tj. da nauče da se opuste i kad je teško, povećaju samopouzdanje ili postignu zadovoljstvo u životu.

Treniranje je korisno i za promenu stila i načina života; na primer, umesto da trpite i patite, natežete se sa drugima, pa bežite na pivo, utakmicu ili pod ćebe, to vreme za sebe i sa sobom možete da iskoristite da kreirate i sprovedete svoje ideje, želje i planove i da uživate u zdravim, a ne toksičnim vezama i odnosima sa drugim ljudima.

{image3}

Mali poklon od mene za vas - Prva pomoć

Postoji i nešto što možete da uradite za sebe i bez trenera. Evo nekoliko pitanja koje možete sebi da postavite kada se nađete u bilo kakvoj uznemirujućoj situaciji (grube kolege, tvrdoglav partner, novčane nedoumice, zahtevna deca…).

Pre nego što sebi postavite pitanja, zastanite i prvo se oslušnite. Osetite kako ste, kako se osećate u svojoj koži. Držite pažnju na svom telu, disanju, posmatrajte svoje ponašanje. Oslušnite kakvu priču pričate sebi. Kakvo uverenje se krije iza toga. Zapitajte se šta očekujete od sebe ovog trenutka, a šta od drugih ljudi. Kada izgubite strpljenje, napravite pauzu, prošetajte, popijte čašu vode, skuvajte sebi kafu. Nakon kratke pauze ponovo se fokusirajte na situaciju, sada sa distancom. Izmestite se iz svojih cipela. Zamislite da ste u balonu, dignite se visoko iznad zemlje i pogledajte sve iz više perspektive. Pogledajte kao izgleda šira slika. Zapitajte se da li možete drugačije da reagujete, ili morate baš onako kako ste zacrtali. Dajte sebi mogućnost izbora i setite se da ste bitni vi, o vama se radi, vi se pitate. Ne možete menjati druge ljude, ali možete drugačije reagovati na njihovo ponašanje.

 

Osim treninga, za lični razvoj  može da se radi i duhovna terapija. Duhovna terapija  dostupna je svima, baš kao i trening za svakodnevni život.  Za razliku od treninga,duhovna terapija je mnogo kompleksnija i dublja.
O duhovnoj terapiji pročitajte OVDE