Amigdala nam je u davnoj prošlosti pomagala da preživimo. Kada bismo videli tigra, amingdala bi nam palila alarm bori se ili beži.  Bez nje  ne bismo znali šta je strah, a u opasnim situacijama se ne bi reagovali.

Kako se rešiti alergije

U današnje vreme nam  pomaže da prepoznamo za nas opasne situacije, ljude ili objekte. Na svako neprijatno iskustvo koje dolazi iz okoline, naša amingdala,  prva prikuplja i „obrađuje” informacije koje primamo preko čula. To je brzi put koji dovodi do instant reakcije. Očita informaciju, poveže je sa prošlim iskustvima,  i ako prepozna negativno, opasno iskustvo kaže bori  se ili beži.  Često nam se  dešava i da se skamenimo, baš kao u priči o Meduzi. Kada pogledamo u opasna iskustva iz prošlosti, ukopamo se kao kamen.  Umesto da živimo u sadašnjosti, mi proživljavamo prošlu situacijiju kao sadašnjost, jer tamo nas vodi naša amingdala, u prošla Na  nove situacije koje doživljavamo sada, a podsećaju na opasne situacije iz prošlosti, ali sada više nisu tako opasne po život,  reagujemo instinktivno,  kao kada vidimo tigra. Okamenimo se.  

Na polju međuljudskih odnosa i uzajamne komunikacije, dobro bi bilo da, kada se uverimo da nismo u životnoj opasnosti, pređemo na ponovnu obradu informacija i sporiji put. Sporiji put je kada  umesto instant reakcije, iz afekta,  informacije dobijene od amingdale  dešifrujujemo ponovo, "natenane". Koristeći sada emocionalnu inteligenciju,  donosimo zaljučak šta činiti sada, a ne šta činiti kao da se nalazimo u prošlosti.   

Radionica čija je tema bila vezana za alergiju.    inspirisala je ideju o Meduzi. 

 Amingdala je naziv za dve međusobno povezane žlezde, oblika i veličine badema, koje se nalaze sa obe strane našeg mozga u blizini slepoočnica. 

U davnoj prošlosti,  amingdala  je bila alarm koji nam javljao beži, bori se, opasnost. U današnje vreme, amingdala je još uvek linkovana na staro sećanje, i izaziva kod nas impulsivne rakcije.  Svaka promena je potencijalni rizik, opasnost i time neprijatna za nas. Prva reakcija koju imamo iz Amingdale na to je da je izbegnemo,  čak i ako može biti korisna za nas. Mi smo prirodno skloni da  izbegavamo situacije u kojma se osećamo neprijtano.

Jedan od razloga što ljudi ne žele dublje da rade na sebi  je baš zato.  Rad na uzroku problema vodi nas u prošlost, a prošlost budi neprijatne uspomene.  A ko želi da mu bude neprijatno? 

Kada premotamo vreme unapred, stara veza amingdala i opasnost,  može puno da nam škodi u svakodnevnim odnosima sa drugim ljudima. Skloni da generalizujemo podatke, opasnost, neprijatno mi je - beži, dovode do povlačenja u sebe, depresiju, anksiozost, hronično izbagavanje neprijatnih situacija i drže nas u začaranom krugu. Nesrećni smo jer  izbegavamo  neprijatna osećanja i time ne obradjujemo te podatke, nego uvećavamo klupko nerazrešenih doživljaja.

Prikrivajući neprijatne doživljaje želimo da se zaštititimo,  jer nismo naučili kako da se sa njima nosimo i šta da radimo kada se pojave.

Pročitajte ovde šta sve prikrivamo. 
 
Kako možete kvalitetno raditi na alergiji odbrane na nekoj od radionica/terapija pročitajte OVDE